PODPROGRAM 2020 – efekty
22 listopada 2021
PODPROGRAM 2020 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lutomiersku z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021. - Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek
z marchewką, koncentrat pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (herbatniki maślane, kasza jęczmienna, kawa zbożowa rozpuszczalna, makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (filet z makreli w oleju, pasztet drobiowy, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona);
- cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy;
- tłuszcze (olej rzepakowy).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 392 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
O 22320,18 kg żywności;
O 1530 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2020 dla 57 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 działań edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Ekonomiczne - 0 aktywności dla 0 uczestników
- Żywieniowo-dietetyczne - 2 aktywności dla 2 uczestników
- Kulinarne - 0 aktywności dla 0 uczestników
- Dotyczące nie marnowania - 4 aktywności dla 55 uczestników