PODPROGRAM 2019 – efekty
7 grudnia 2020
-
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lutomiersku z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 421 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 2456 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 7 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
-
edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników
-
żywieniowo dietetycznych – 7 spotkań dla 121 uczestników
-
Kulinarnych – 0 spotkań dla 0 uczestników
-
Niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 Uczestników
-
Innych działań aktywizujących - 0 spotkań dla 0 Uczestników